Lezing Zwaluwse Feesten door de tijden heen

koninginnenfeest Hooge Zwaluwe1948

Sinds tijden worden op Zwaluwe feesten georganiseerd. Wij willen u graag meenemen in de geschiedenis van de feesten die ons dorp in het verleden vierden. Sommige feesten worden tot op de dag van vandaag nog steeds gevierd. Hieronder een kleine greep uit de feesten die aan bod zullen komen.

We gaan terug tot 1913, toen de 100 jarige bevrijding na de Franse bezetting groots werd gevierd.
De praalwagens geven blijk van de nieuwste ontwikkelingen zoals het vliegtuig en ook de aankomst van de Prins van Oranje op het strand van Scheveningen.

In 1925 werd het 25 jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina herdacht.
De jaarlijkse Koninginnedag werd opgeluisterd door versierde bogen over de straten van Lage Zwaluwe.

In 1938 is het dubbel feest: de geboorte van Prinses Beatrix, het 40 jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina en het 25 jarig jubileum van burgemeester van Suilekom.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog viel er niet veel te feesten. Alleen het 75 jarig bestaan van de RK kerk op Hooge Zwaluwe werd herdacht.

De bevrijdingsfeesten na de oorlog werden in beide dorpen groots opgezet. De jaarlijkse Koningin feesten werden hervat. Ze werden na de troonsbestijging van Koningin Juliana verplaatst van 31augustus naar 30 april. Groots werd ook gevierd het 10 jarig bevrijdingsfeest in 1955.
Dan waren er nog de processies van de Rk kerk en het carnavals feest wat nog steeds. In recentere jaren waren er ook de Zwaluwse Havenfeesten gevierd, maar deze zijn helaas tot een einde gekomen.

Kom op 13 mei naar Ons Belang en geniet van de vroegere feestelijkheden.

Wanneer: 13 mei 2019 Hoe laat: 20:00
Waar: Ons Belang Kerkstraat 47 Lage Zwaluwe
Toegang vrij en gratis.