Vrijheid op andere manier herdenken en beleven

HOOGE ZWALUWE, GEMEENTE DRIMMELEN
We begonnen deze speciale periode met heel veel mooie initiatieven. In de gehele gemeente Drimmelen werden activiteiten georganiseerd en voorbereid rond het thema ‘75 jaar bevrijding’. Op 4 en 5 mei zou alles bij elkaar komen in een grootse herdenking en vrijheidsbeleving. Maar in begin 2020 loopt het anders dan in de 74 jaar ervoor. We kunnen ineens niet meer gaan en staan waar we willen, onze vrijheid wordt beperkt.

Op 4 en 5 mei voelen Nederlanders zich altijd sterk met elkaar verbonden. Deze behoefte aan gezamenlijkheid wordt op dit moment danig op de proef gesteld. We worden namelijk allemaal, door het Coronavirus, in onze vrijheid beperkt. Deze beperking is niet leuk. Geen grote feesten, geen gezellige verjaardagen en als je verkouden bent en moet je binnen blijven. Ouderen missen het lichamelijke contact met familie en enkelen vergelijken het gevoel met de oorlogstijd. Natuurlijk geen vergelijk met de gruwelijkheden van de Duitsers, maar het beklemmende gevoel dat je niet alles meer spontaan kunt doen.

Met vereende krachten
Hoewel de ‘vijand’ (het virus) momenteel onder controle is, zijn we nog niet bevrijd. Nederland, en ook de hele wereld is nog ‘bezet gebied’. Wereldleiders zijn het niet helemaal eens met elkaar en handelen soms alleen uit eigenbelang. In 1945 waren het de geallieerden die, met vereende krachten, de vijand uiteindelijk hebben verslagen. Wellicht zal een dergelijke aanpak ook helpen om de gemeenschappelijke microscopische vijand te verslaan. Tot die tijd zullen we vrijheid anders moeten gaan beleven, ook met vereende krachten. We houden ons aan de richtlijnen en maken er wat van! Want ook als vrijheid beperkt lijkt, kan een mens zich aanpassen en genieten van de vrijheden die er nog wel zijn.

Op 4 mei staan wij alleen, maar toch samen
Dit jaar herdenken we op 4 mei thuis, maar iedereen kan meedoen, de officiële richtlijnen zijn versoepeld:
• Vlag halfstok (gedurende de hele dag)
• Taptoe spelen (oproep aan alle blazers in Nederland: het Taptoe-signaal mee te spelen vanuit huis om 19:58 uur
• 2 minuten stilte (Op 4 mei, om 20:00uur is Nederland 2 minuten stil, u toch ook?)
• Wilhelmus zingen (om 20.02 uur klinkt het Wilhelmus, iedereen is uitgenodigd het eerste couplet te zingen)

Leg bloemen bij uw lokale monument
Zoals de vlag de hele dag half stok mag hangen, kunnen alle inwoners de gehele dag bloemen leggen bij het lokale monument. Natuurlijk moeten hierbij de RIVM-regels in acht genomen worden. Als u de deur niet uit kunt, dan kunnen virtuele bloemen worden gelegd bij elk geregistreerd monument, vanaf 3 mei op: www.4en5mei.nl.

Hooge Zwaluwe
In Hooge Zwaluwe zullen de plechtigheden op 4 mei, zonder publiek, plaatsvinden bij het monument aan de haven. Hiervan worden video-opnames gemaakt en deze zullen later op de dag beschikbaar zijn via YouTube®. Op het monument staat geschreven “Het verleden is altijd tegenwoordig”. Ondanks dat we al 75 jaar in vrijheid mogen leven, zal het verleden altijd tegenwoordig blijven; in de herinnering aan de gevallenen in oorlogsjaren.

Hein Winkelaar
Voorzitter Stichting Bevrijding Hooge Zwaluwe en Helkant
i.s.m. Nationaal Comité 4 en 5 mei