Artikelen bestellen

Erfgoed vereniging Heerlijkheid Hooge en Lage Zwaluwe heeft een aantal artikelen die u kunt bestellen. Op deze pagina kunt u deze vinden. Als u een of meer van deze artikelen wilt bestellen, vul dan de aantallen per artikel in . Vul daarna het formulier onderaan de pagina in met uw contact gegevens. U ontvangt de spullen dan zo snel mogelijk.

Let op: Verzenden van de artikelen is vanaf € 3,50
Verzendkosten worden berekend op basis van de tarieven van Post NL.

Bestelformulier

Bestellen

Boerderijen in Hooge & Lage Zwaluwe

Erfgoedvereniging Heerlijkheid Hooge en Lage Zwaluwe brengt ieder jaar een themaboekje uit. Dit jaar is dit Boerderijen.

Hierin worden alle boerderijen, 176 stuks beschreven die vroeger in de dorpen Hooge en Lage Zwaluwe waren. 
Aan de hand van foto’s met een stukje tekst wordt de geschiedenis van de verdwenen boerderijen en de mensen die ze bewoonden weergegeven. 

Bedrijven Hooge en Lage Zwaluwe

In thema boekje “Bedrijven Hooge en Lage Zwaluwe” worden de bedrijven in Zwaluwe vanaf vroeger tot heden beschreven. Velen hadden te maken  met de Biesbosch, anderen met landbouw zoals de smeden. Ook werd veel vlas verwerkt. Dan waren er de nodige timmerlieden.

Vele bedrijven zijn verdwenen toen in de jaren ’60 saneringsregelingen werden ingevoerd. Wel zijn er meer overgebleven dan wel gevestigd dan de in Burt 103 beschreven Winkels en Cafés.

Winkels & Cafes

Het boekje begint met een overzicht van winkeltjes in Hooge en Lage Zwaluwe voor 1850. Daarna zijn totaal 176 winkeltjes en cafés beschreven en weergegeven met een foto of advertentie. We zijn begonnen aan de Wagenbergse straat in Helkant metTextielhandel Den Exter en via Hooge Zwaluwe, Blauwe sluis en Lage Zwaluwe tot aan het vroegere hotel-café Victor Buijs. Om de locaties zo goed mogelijk weer te geven is zoveel mogelijk het huidige adres weergegeven. Enige jaren geleden heeft de erfgoed vereniging over dit onderwerp met groot succes een lezing/presentatie gegeven. Nu ligt dit stuk Zwaluwse geschiedenis vast in een papieren uitgave. 

De prijs van de vrijheid. Oorlogsslachtoffers van Hooge en Lage Zwaluwe

“De prijs van de Vrijheid” is naar aanleiding van de herdenkingen van 75 jaar vrijheid verschenen. Het is een gezamenlijke uitgave van Erfgoedvereniging Heerlijkheid Hooge en Lage Zwaluwe en Stichting bevrijding Hooge Zwaluwe en Helkant. Hierin worden alle oorlogsslachtoffer en de gevallenen tijdens de politionele acties in het voormalig Nederlands Indië uit de voormalige gemeente Hooge en Lage Zwaluwe en het Zwaluwse deel van Moerdijk beschreven. 

Zuster Catharina Nelemans, zuster in oorlogstijd

In het kader herdenking bevrijding 75 jaar heeft Erfgoedvereniging Heerlijkheid Hooge en Lage Zwaluwe een boek samengesteld over het leven van Rodekruiszuster Catharina Nelemans(1914 – 2006).

Omdat Lage Zwaluwe bij een strategisch punt, de Moerdijkbruggen ligt hebben zowel in 1940 als 1944 hier intensive gevechtshandelingen plaats gevonden. Nelemans heeft voor ons gebied in Brabant en bijzonder in onze dorpen tijdens de bevrijding vanaf najaar 1944 tot aan de capitulatie een zeer belangrijke rol gespeeld. Najaar 1944 toen de bevrijding door de geallieerden te verwachten was en in onze dorpen gevechtshandelingen zouden plaatsvinden werd een groot deel van de bevolking geëvacueerd wat zij grotendeels organiseerde.

Zwaluwse Domeinen /Honderd jaar algemeen kiesrecht

Ter ere van het honderd jarige kiesrecht brachten we dit boekje uit. Het boekje uit twee thema’s. Vijfhonderd jaar Zwaluwe en de Oranjes, waarbij Arjan Lucas specifiek ingaat op de Zwaluwse domeinen van prins Frederik in de 19e eeuw. Het tweede deel gaat over het algemeen kiesrecht dat dit jaar honderd jaar geleden is ingevoerd. Kees van den Bosch − voormalige medewerker van de gemeente Hooge en Lage Zwaluwe en van 1969 tot 1992 gemeente secretaris van Elburg − heeft zich verdiept in dit onderwerp.

Familienamen

In het kader van het Themajaar Familienamen verzorgt Erfgoedvereniging Heerlijkheid Hooge- en Lage Zwaluwe dit boekje uitgebracht.
Hierin wordt een groot aantal foto’s wordt getoond alsmede stambomen en andere akten.

Scheepvaart en Visserij verleden en heden in Zwaluwe, Made, Drimmelen en Moerdijk

Vanwege het themajaar “Scheepvaart Vroeger en Nu”,  hebben de gezamenlijke heemkundekringen van Hooge en Lage Zwaluwe, Made-Drimmelen en Moerdijk een boekje over deze geschiedenis uitgebracht.

 

Hooge en Lage Zwaluwe bevrijding

 

...

Losse nummer Bùrt

Naast de thema boekjes, worden er ook jaarlijks een aantal gewone Bùrts uitegeven. Deze kunt u bestellen voor €4,00 per stuk.

Geen aan welk nummer / welke nummers u zou willen hebben. 

Bestel gegevens

Als u de aantallen bij de artikelen heeft ingevuld, kunt u uw gegevens invullen en het formulier versturen.


Ophalen of verzenden

U kunt de bestelling op afspraak ophalen in Lage Zwaluwe.
Wilt u dat de bestelling wordt opgestuurd, dan nemen we contact met u op over de verzendkosten en betaling.